Диета асқазан-ішек жолдарының ауруларын емдеуде, әсіресе асқазан жарасы және қышқылдығы жоғары гастрит сияқты ауыр жағдайларда маңызды рөл атқарады.
№1 диета, кеңестік диетолог М.И. Певзнер, осы аурулары бар науқастарға арналған және қабыну процестерін азайтуға, асқазанның шырышты қабығын емдеуге және ас қорытуды қалыпқа келтіруге бағытталған.
№1 диеталық тамақтану кестесі бойынша видео
Бұл мақалада біз №1 диетаның негізгі принциптері мен ұсыныстарын, сондай-ақ оның денсаулыққа әсерін қарастырамыз.
№1 диетаның мақсаты мен міндеттері
№1 диетаның негізгі мақсаты - асқазан мен он екі елі ішекке барынша жұмсақ жағдай жасау. Ол қабынуды азайтуға, жаралар мен эрозиялардың жазылуын тездетуге және шырышты қабықтың тітіркенуін болдырмауға көмектеседі.
Диета асқазан сөлінің секрециясын азайтуға, қышқылдықты азайтуға және асқазанның механикалық, термиялық және химиялық тітіркенуін болдырмауға бағытталған.
№1 диетаның негізгі принциптері
1. Нәзік диета: диета асқазанның шырышты қабығын тітіркендірмейтін механикалық, химиялық және термиялық жұмсақ тағамдарды қамтиды.
2. Жиі аз мөлшерде тамақтану: Асқазанды шамадан тыс жүктемеу үшін күніне 5-6 рет кішкене бөліктерде тамақтану ұсынылады.
3. Тұзды шектеу: шырышты қабықтың тітіркенуін азайту үшін тұз шектеледі.
4. Ащы, қуырылған және қышқыл тағамдардан бас тарту: Бұл тағамдар қабынуды күшейтіп, аурудың өршуіне себеп болуы мүмкін.
5. Тағамның оңтайлы температурасы: шырышты қабықтарды тітіркендірмеу үшін тағам жылы, бірақ ыстық немесе суық болмауы керек.
6. Қайнатылған және буға пісірілген тағамдарға артықшылық беру: Ыдыстарды бумен пісіреді, пісіреді немесе қыртыс түзбей пісіреді.
7. Ақуызға бай: диетада тіндердің қалпына келуіне ықпал ететін және дененің қалыпты жұмысын қамтамасыз ететін жеткілікті мөлшерде ақуыз бар.
Ұсынылатын өнімдер
№1 диета жеңіл сіңетін және тітіркенуді тудырмайтын көптеген пайдалы тағамдарды қамтиды:
- Ет және балық: майсыз ет (тауық, сиыр еті, күркетауық) және балық (треска, көксерке). Ет пен балық буға пісіріледі немесе қайнатылады
- Сүт өнімдері: сүт, майы аз сүзбе, кілегей, майы аз айран, йогурт, қаймақ (мөлшерде)
- Жарма: сұлы жармасы, жарма, күріш, суда немесе сүтте пісірілген қарақұмық ботқасы. Ботқаны жақсы қайнату керек
- Көкөністер: картоп, сәбіз, гүлді қырыққабат, кәді, асқабақ. Көкөністер буға пісірілген немесе қайнатылған және пюре ретінде беріледі
- Жемістер: пісірілген алма, алмұрттың қышқылсыз сорттары, банандар, жидек желе және компоттар. Жемістер пюре немесе кастрюль түрінде тұтынылады
- Нан және ұн өнімдері: кешегі ақ нан, крекер, дәмді тоқаш, губка торт
- сусындар: әлсіз шай, итмұрын қайнатпасы, сүт қосылған әлсіз кофе, қышқыл емес жидектер мен жемістердің компоттары
Тыйым салынған өнімдер
Кейбір тағамдар ауруды күшейтуі мүмкін, сондықтан олардан аулақ болу керек:
- Майлы және қуырылған тағамдар
- Қақталған ет, шұжық, консервілер
- талшыққа бай шикі көкөністер (қырыққабат, редис, қияр)
- қышқыл жемістер мен жидектер (лимон, апельсин, жүзім)
- Ащы дәмдеуіштер, соустар, дәмдеуіштер
- күшті кофе, шай, газдалған сусындар
- Жаңа піскен нан, кондитерлік өнімдер, қатпарлы қамыр
- Алкогольді сусындар
***
№1 диетаның пайдасы
- Қабынуды азайту: диета қабынуды азайтуға көмектеседі және ойық жараның жазылуын тездетеді
- Секрецияны қалыпқа келтіру: Дұрыс тамақтану асқазан сөлінің өндірісін реттеуге көмектеседі және қышқылдықты төмендетеді
- Асқынулардың алдын алу: Диета асқазан жарасы мен гастриттің өршуі мен асқыну қаупін азайтады
- Жалпы жағдайдың жақсаруы: диетаны ұстану әл-ауқатты жақсартуға, нәжісті қалыпқа келтіруге және ауырсынуды азайтуға көмектеседі
Қорытынды
№1 диета асқазан жарасы мен қышқылдығы жоғары гастритті емдеудің маңызды элементі болып табылады. Ол асқазанның шырышты қабығын тітіркендіргіштерден қорғауға, қабынуды азайтуға және емдеу процесін жылдамдатуға көмектеседі.
Бұл диетаның ұсыныстарын медициналық емдеумен біріктіру пациенттердің өмір сүру сапасын айтарлықтай жақсартуға және ұзақ мерзімді ремиссияға қол жеткізуге мүмкіндік береді.